BASINDA SHARZ

Elektrikli araçlar nasıl şarj edilir, maliyeti nedir?

Elektrikli araçlar nasıl şarj edilir, maliyeti nedir?

ODMD verilerine göre 2023 yılı ilk 3 ayında 4.670 adet elektrikli araç satışı gerçekleşti ve pazar payı yüzde 2,7`ye çıktı. 2022 yılı aynı döneminde 1073 adet elektrikli ve 11.344 adet hibrit otomobil satışı yapıldı. Peki, günden güne yeni marka ve modellerin gelmesiyle yollarda daha sık görmeye alıştığımız elektrikli otomobiller nasıl şarj ediliyor? Şarj seçenekleri neler? Şarj maliyetleri ne kadar?

02 Mayıs 2023

Gelen yeni modellerle kullanıcılar için çeşitliliği artan elektrikli otomobillerin trafikteki yoğunluğu da artıyor. İçten yanmalı bir otomobilden elektrikli modele geçeceklerin aklındaki ilk sorular menzil ve şarj oluyor. Menziller kullanıma ve araçların batarya kapasitelerine göre değişiklik gösterirken, bu haberimizde daha çok değineceğimiz konu elektrikli otomobillerin şarj seçenekleri ve maliyetleri olacak.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARJ SEÇENEKLERİ

Elektrikli araçlar genellikle özel bir şarj kablosu ve özel bir prizden güç akarak şarj olur. Bunun için 3 seçenek bulunuyor. Bunlardan ilki ev veya işyerinden yapacağınız ve maliyet olarak en uygulana gelen olan şehir elektriğine bağlamak.

Bu en basit ve en uygun yöntem. Aracın şarj kablosunu normal bir elektrik prizine takarak şarj edilebilirsiniz. Tabi gelen güç çok düşük olacağı için şarj süreleri de oldukça uzun olacaktır. Batarya kapasitesine ve gelen güce göre bu süre 20 saate kadar çıkabiliyor.

WALLBOX KURMAK

İkinci seçenek aracınızı aldığınız firma veya başka bir yerden kurdurabileceğiniz wallbox sistemi. Ev veya işyerine kuracağınız bu mini istasyonla şarj süreleri normal elektriğe göre oldukça kısalıyor.

Bu sistemler genellikle 11 kWh`ye kadar güç verebilseler de bu gelen elektrik akımı ve kurduğunuz üniteye göre değişebiliyor. Bu seçenekte de yine duruma bağlı olarak şarj süresi 7 saate kadar düşebiliyor.

Son seçeneğimiz ise en maliyetli ama diğer seçeneklere göre en hızlı yöntem olan halka açık şarj istasyonları. Burada da AC (alternatif akım) ve DC (Doğru akım) seçenekleri yani hızlı ve yavaş şarj olarak ikiye ayrılıyor.

Şebekeden gelen güç her zaman AC olmasına karşın elektrikli araçlardaki gibi bataryalar gücü yalnızca DC olarak depolayabilir.

AC ve DC şarj istasyonlarının arasında fark enerjinin dönüştürüldüğü yer. AC şarj istasyonlarında enerji aracın üzerinde bulunan sistemle DC`ye dönüştürülür ve bataryalara gönderilir.

DC`de ise dönüştürücü şarj istasyonunun üstündedir. İstasyon çıkan gücü doğrudan batarlara yönlendirir. Bu nedenle AC`ye göre çok hızlı bir şarj süresi sağlar.

Önceden üyelik yapacağınız bir firmanın AC şarj istasyonunda 22 kW`a kadar bir güçle aracınızı şarj edebilirsiniz. Bu da 60 kWh`lik bir araç bataryasının ortalama 3 saatte dolacağı anlamına gelir. Tabi bu istasyonlardan her zaman verilen en yüksek güç alınamıyor yani bu süreler istasyona göre uzayabilir.

Son dönemde en çok tercih edilen ve yaygınlaşan DC şarj istasyonlarında ise maliyet artarken şarj süreleri kısalıyor.

Türkiye`de ticari olarak hizmet veren toplam 4 bin 498 elektrikli araç şarj noktasından 898`i hızlı DC şarj.

DC şarj istasyonları 50 kW`den başlayıp 400 kW`ye kadar çıkabiliyor. DC şarj cihazları doğru akımı yüksek hızlarda aktarabilmek için özel kablo ve şarj üniteleri kullanır. Aracın özelliğine, bataryasına ve gelen güce göre şarj süreleri 30 dk ile 1 buçuk saat arasında değişiyor.

Tüm ürünlerimiz için; TIKLAYINIZ!